fisicaaccelerada.cat

Continguts de física.

CAMP MAGNETIC TERRESRE

El camp magnètic de la Terra és molt important ja que ens protegeixen de les partícules d’alta energia que provenen del Sol. Quan arriben aquestes partícules (electrons, protons i partícules alfa) d’alta energia, xoquen contra el camp magnètic terrestre. Aquest únicament deixa passar a les partícules pels vòrtex (flux giratori) del camp magnètic que es troben en el pol nord i sud, i quan les partícules colpegen l’atmosfera prop dels pols magnètics, fan que brilli com els gasos en un llum fluorescent, les partícules carregades xoquen amb les molècules de l’aire i formen aquests colors tan espectaculars, creant les precioses aurores polars.

El nucli terrestre és líquid perquè és de magma (massa de roques foses a l’interior de la terra) molt calent i un material magnètic (ferro i níquel fosos). Com que la Terra té un moviment de rotació, això causa que el ferro i el níquel fosos, juntament amb el magma del nucli, girin formant un camp de partícules quàntiques al voltant de la Terra, però no uniformement. Aquesta rotació no uniforme d’aquests materials crea una dinamo, és a dir, passa de ser energia mecànica a ser energia elèctrica. Això forma un camp magnètic terrestre amb dos pols: el nord i el sud.

En conclusió, el camp magnètic terrestre és generat per l’activitat interna de la Terra fent que es comporti com si fos un imant gegant.

© 2021 fisicaaccelerada.cat

Autor Anders Norén